Fantastisch! Zo kun je afgelopen weekend in het Zuid-Belgische Viroinval het beste samenvatten. In samenwerking met Landschap vzw organiseerde ik er drie workshops, een fotowandeling en konden de deelnemers ook meelopen met vier excursies. Een verslagje.
Bij de aankomst vrijdag was het verschrikkelijk warm. Een verkoelende onweersbui verdreef gelukkig de warmte, alhoewel het op de steile hellingen erg warm blijft als je je in de zon bevindt. Helaas hadden de regen en hagel ook een slechte invloed op de toch al lage vlinderaantallen…
In deze periode van het jaar is het vroeg opstaan om te kunnen profiteren van het fraaie ochtendlicht. Hulde aan alle deelnemers die om 5 uur ’s ochtends al paraat waren. Helaas gooide ochtendgrijs zaterdagochtend roet in het eten, hoewel… Met het gedekte licht kwamen de kleuren van het vochtige landschap prachtig uit (de getoonde foto is van twee dagen later toen de zon wel mee wilde werken). Iedereen stortte zich op de indrukwekkende rotspartijen, van groothoekopnames tot tele met bijzondere details in het grote geheel. Het zachte licht was uiteraard ook prachtig voor het macrowerk van de vele bijzondere bloemen die hier groeien, zoals de grote muggenorchis en het wildemanskruid. Na een aantal uur verdwenen de wolken en kleurde de lucht diepblauw, tijd om in de diepte van de kloof af te dalen.
Op het diepste punt van de kloof valt maar een uur per dag een streepje zonlicht naar binnen. Het harde zonlicht zet details in de spotlight. Wie zegt dat hard licht zo nog saai licht is? In de koele diepte zorgde het steeds verschuivende licht voor bijzondere mogelijkheden.
Op zaterdagavond stond een fotowandeling naar een letterlijk hoogtepunt op het programma. Het laagstaande zonlicht maakte het fraaie landschap nog veel sfeervoller. Het was stevig doorwerken, want naast een schitterend landschap barst het hier van de fotogenieke plantensoorten. Daarnaast vonden we diverse groot geaderd witjes.
Zondag stond geheel in het teken van macrofotografie. Voor orchideeën is dit de mooiste tijd van het jaar. De deelnemers konden een groot aantal orchideeën vastleggen, zoals de hommelorchis en de massaal aanwezige bergnachtorchis. Hoewel het aantal orchideeën door de langdurige droogte aanmerkelijk lager was dan normaal, waren gelukkig alle soorten aanwezig, iets dat helaas niet gezegd kan worden van de vlinders. De gevonden vlinders lieten zich van alle kanten in het vroege ochtendlicht portretteren. Toen de zon eenmaal op was, zagen we hier en daar zeker wat spectaculaire soorten, zoals koningspage en rotsvlinder, alsmede verschillende blauwtjes en dikkopjes. Fotograferen wordt dan helaas wel lastig.
Het zijn de orchideeën die alle aandacht proberen te trekken. Natuurlijk staan hier nog veel meer bijzonderheden die om aandacht vragen, zoals de bloedooievaarsbek, pijlbrem en het (kleine, maar massaal aanwezige) geelhartje. De melding van een nabij aanwezige oehoe zorgde ervoor dat de macrolens snel werd ingewisseld door een telelens. Direct werd koers gezet richting de rotswand, waar de aanwezige oehoe zich prima liet zien, een mooie afsluiter van dit weekend! Heb je het weekend gemist? Geen probleem. Vanwege het grote succes gaan we volgend jaar weer gewoon terug. Reserveren kan nu al. Kijk hier voor alle informatie.