Afgelopen weekend organiseerde ik samen met Landschap vzw en Robin Kraaij weer een compleet en gevarieerd programma in Natuurpark Viroin-Hermeton. Het natuurpark ligt geheel in het zuiden van België tegen de Franse grens en staat bekend om zijn warme, droge klimaat. Daar was deze periode weinig van te merken.
De dagen voor aankomst had het fors geregend en het riviertje de Viroin voerde dan ook volop water. Gelukkig bleef het tijdens het weekend grotendeels droog. Wel was er iedere dag mist, die zeker de eerste dagen een groot deel van de dag bleef hangen. Zomer, 20 graden en mist, een rare, maar prachtige combinatie.
Zaterdagochtend stond in het teken van een workshop landschapsfotografie. Spectaculaire rotsen bieden onuitputtelijke mogelijkheden. De mist maakte het er alleen maar fraaier en mysterieuzer op. Toen de mist langzaam optrok, werd het tijd af te dalen in de diepte.
In de diepste delen komt nooit zon en is het een eldorado voor mossen en varens, zoals de steenbreekvaren die fraai contrasteren met de rotsen waarop ze groeien.
’s Avonds gingen we met een aantal mensen nog naar een letterlijk en figuurlijk hoogtepunt. Een prachtig uitzicht wordt daar gecombineerd met een schitterende bloemrijke vegetatie.
Op de tweede dag stond de workshop macrofotografie op het programma. Vlinders durfde ik vooraf niemand te beloven vanwege het voorgaande slechte weer. Gelukkig zijn er altijd nog de vele zeldzame planten die mogelijkheden genoeg bieden.
Boven verwachting vonden we (wederom in de mist) vlinders genoeg, vooral icarusblauwtjes, maar ook dwergblauwtje en bruin blauwtje lieten zich goed vastleggen.
Toen de workshops afgelopen waren, brak ineens de zon door. Op de perfect zuid georiënteerde, stenige hellingen betekent dat direct hitte. Om aan de zon te ontsnappen trok ik me terug in de schaduw van wat bomen en de kloof en hield me vooral bezig met minder typische Viroin-onderwerpen, zoals een spinnetje aan een zegge.
De hitte van zondagmiddag werd onherroepelijk afgestraft met dreigende wolkenluchten en een flink gerommel. De donderwolken kozen een route over Frankrijk, waardoor het bij een paar druppels bleef. Ook op maandag verbleef ik nog in het gebied om nieuwe delen van het natuurpark te verkennen. Eigenlijk was het toen veel te warm en dus typisch Viroin-weer. Vanwege de grote vraag naar het Viroin-weekend staan de landschapsworkshop en de macroworkshop ook volgend jaar weer op het programma en wel op 3 en 4 juni. Alle deelnemers van dit jaar enorm bedankt voor het gezellige weekend.
Zeer mooie blog!
Dank je wel Ann
Knappe foto’s en een heel mooi en uitnodigend verslag, Bob! Volgend jaar hoop ik er bij te kunnen zijn. 🙂
Leuk Ann!