Voor het tweede jaar hebben wij een akkertje in beheer van Stichting het Limburgs Landschap. Samen zijn wij overeengekomen dat we hier een bloemen- en vlinderweide van maken. Tussen de Neerbeek en de Wijnbeek vormt dit perceeltje een mooie schakel voor tal van dieren.
Op deze pagina zullen wij de ontwikkelingen van de weide bijhouden. Enkele weken geleden heeft boer Jacques de akker gefreesd. Een stukje dat je we vorig jaar inzaaiden hebben we laten staan. Door de milde winter en spontaan uitzaaien staan er daardoor nu al bloemen. Daar gonst het van het insectenleven.
Nadat de akker was omgefreesd, konden wij aan de slag. Met het frezen ontstaat er veel ruimte, maar blijven er ook veel plantenresten (vooral gras) achter. Natuurlijk wil je zoveel mogelijk kale grond voor de zaden en dus werden met een riek de grote pollen verwijderd en op hopen gegooid. Een arbeidsintensief klusje, maar alles voor de bloemetjes!
Daarnaast legden we een wandelpad aan in de vorm van een acht. Zo kan iedereen straks mee genieten, zonder dat alle bloemen platgetrapt worden.
Met een kalere bodem komt natuurlijk het leukere werk, het zaaien zelf. In totaal ging er 11 kilogram zaad op de akker, verdeeld over 2 mengsels. Ongeveer 1 kilogram bestaat uit een zelf samengesteld mengsel, met daarin werkelijk van alles en nog wat. Variatie alom! Het overgrote deel bestaat uit een mengsel dat is gekocht via IKL (Instandhouding Kleine Landschapselementen Limburg). In dat mengsel zitten maar liefst 30 soorten, met onder andere zomertarwe (leuk voor de vogels), luzerne, boekweit, korenbloem, klaproos, gele ganzenbloem, vlas, groot kaasjeskruid en gipskruid. Vooraan hebben we iets dichter gezaaid, verder naar achteren dunner, zodat de natuur daar zelf wat meer bepaalt.
Minder leuk, maar evengoed nuttig, was het lichtjes inharken. Ongeveer een halve hectare is op deze manier behandeld. Zo krijgen de zaadjes wat meer dekking. Bij wat regen blijven ze daardoor langer vochtig en de vogels eten niet alles op.
En daarmee is het nu wachten op regen. Pas dan zullen de zaadjes goed gaan ontkiemen. Duimen maar. Ondertussen is het natuurlijk leuk om te kijken wat er allemaal op de bloemen (die er al wel staan) afkomt. Onderstaande smartphonefoto’s laten wat leuke soorten zien. Meest speciaal is de vondst van 2 exemplaren van de rouwende gouden tor, een zeldzaamheid die buiten Limburg nauwelijks voorkomt. Kijk, daar doe je het voor!
Update 24-7-2020
We zijn inmiddels twee maanden verder. Kort na het inzaaien brak de droogste lente aller tijden aan. Het zaad kiemde niet. Zou er nog iets over blijven dat later wil kiemen? Zouden vogels en muizen veel opeten? Toen het na lange tijd weer begon te regenen, verscheen er een groene waas over het veld. Onze zaadjes? Of toch wat anders? Afwachten dus. Inmiddels is het duidelijk dat veel, heel veel van het zaad zich al die tijd rustig heeft gehouden en nu toch ontkiemt. Een explosie van bloemen is daarvan nu het resultaat!
We noemen ons perceel de Vlinderweide, maar vlinders zijn er opvallend weinig. Dat geldt niet alleen voor dit perceel, maar eigenlijk overal. Het gevolg van de droogte? Zorgelijk alleszins. Neemt niet weg dat er heel veel te ontdekken valt. Natuurlijk de bloemen met erg leuke soorten, zoals korenbloem, kaasjeskruid, boekweit en hier en daar een zonnebloem. Die bloemen trekken gelukkig wel veel andere soorten aan. Je struikelt letterlijk over de sprinkhanen. Verder opvallend veel lieveheersbeestjes, maar ook hommels, bijen en zweefvliegen.
Aan het beheer doen we verder niet heel veel. De akker is er voor de natuur, dus spontane vestiging van soorten is fijn voor de variatie. Zo staan er hier en daar groepjes distels. Steeds meer daarvan zijn uitgebloeid en vormen voer voor putters. Waar we wel iets aan doen, is melde. Op kale grond slaat deze plant snel toe, iets dat steeds gemakkelijker lijkt te gebeuren. Hoewel deze plant ook zeker nut heeft -waardplant van diverse nachtvlinders- overwoekert de plant hier en daar de gezaaide gewassen. Met de snoeischaar houden we de melde dan ook een beetje onder controle. Tot slot maaien we het wandelpad iedere week. Zo kan iedereen meegenieten. Je vindt het perceel aan de Molenstraat in Neer. De ingang bevindt zich schuin tegenover huisnummer 8 ter hoogte van de hoogspanningsmast. Nog een weekje, dan staat ook de bolderik in bloei, in mijn ogen het allermooiste akkerplantje dat bestaat!
Een prachtig initiatief!! Succes! (ik heb vli dermix en wildebloemenmix gezaaid in mijn tuin Bloeit bijna…)
Dank je. Leuk om te zien wat er allemaal op af komt!
Zo wordt het langzaam aan heel fraai in Limburg. Wel avontuurlijk dat jullie nu nog zaaien. Wordt er daarbij bewaterd? Wij zijn iets noordelijker in Belfeld gestart met eenzelfde initiatief maar zijn gestart met bosperceel met sporkehout, sleedoorn etc en wat vaste planten. Zaaien hebben we uitgesteld omdat het wellicht wel droog wordt en het zaad niet uitslaat. Maar leuk om te zien dat er fraaie initiatieven gestart worden.
Nee wij bewateren niet. Het is ingezaaid een paar dagen voordat er wat regen verwacht werd. Dat viel helaas tegen. Nu maar hopen op komende periode!
Wat een super leuk initiatief! Het is ook dankbaar dat er al heel snel allerlei beestjes op afkomen zoals de goudgerande rouwende tor! Ik heb zelf sinds vijf jaar een vlinder-, bijen-, hommel- en allerlei andere vliegend-en-kruipend-spultuin in ons moestuinen complex en daar heb ik vorig jaar ook de goudgerande rouwende tor aangetroffen. De adrenaline stroomt dan even flink door je lijf en dan weet je dat je op de goede weg bent. Ook voor het eerst de kolibrievlinders en de koninginnepage op bezoek gehad.
Helaas dit jaar minder vlinders, maar wel veel hommels en bijen, maar misschien komen ze nog in augustus……
Dank je, ja erg leuk om op deze manier iets terug te doen voor de natuur, zeker voor de insectenwereld waar het toch al zo slecht mee gaat.
Wat ontzettend goed gedaan zeg!! Zeker nu er vele akkers zonder pardon worden gemaaid en de insecten geen kans meer hebben.
Dank je. Bij ons blijft het sowieso de hele winter staan. Daarmee hebben de dieren ook dan dekking. De zaden krijgen de kans zich uit te zaaien of vormen voedsel voor de vogels.