Onlangs nam ik tijdens mijn reis naar de Falkland Eilanden, South Georgia en Antarctica drie objectieven mee, waaronder de gloednieuwe Fujinon XF 500mm f/5.6 R LM OIS WR. Bij mijn reviews doe ik geen lab-tests; het zijn dus louter persoonlijke ervaringen uit het veld. Uiteindelijk draait het natuurlijk ook daar om. Gedetailleerde lab-tests zijn uiteraard wel gewoon op andere sites te vinden.
Kennismaking
Op dit moment bezit ik de XF 100-400mm f/4.5-5.6 R LM OIS WR en de XF 150-600mm f/5.6-8 R LM OIS WR. Beide objectieven gebruik ik veel vanwege hun veelzijdige zoombereik. De 100-400mm is daarbij uiteraard compacter, maar de 150-600mm biedt dan weer een interessant extra bereik. Dat gaat helaas wel ten koste van de maximale lichtsterkte (f/8). Het was dus wachten op een lichtsterker teleobjectief met een grotere lichtsterkte. Zie daar, de XF 500mm f/5.6 R LM OIS WR. Dankzij de lichtsterkte kun je het objectief prima combineren met een 1.4 of 2x converter.
Met een lengte van 25,5 cm is het objectief ietsje langer dan de 100-400mm (21,1 cm), maar korter dan de 150-600mm (31,5 cm). Het is met 1.335 gram wel de lichtste van de drie (100-400mm: 1.375 gram en 150-600mm: 1.605 gram). De lensdiameter is dan wel weer het grootste, uiteraard benodigd voor de lichtsterkte (95 mm tegenover 77 mm en 82 mm). Mocht je een polarisatiefilter willen gebruiken, dan ben je dus wel veroordeeld tot een groot en duur formaat.
De kortste scherpstelafstand is 2,75 m en daarmee behaal je dan een vergrotingsfactor van 0,2x. Dit is vergelijkbaar met de andere objectieven. Wil je dichterbij kunnen scherpstellen, dan kun je gebruik maken van tussenringen. Het objectief heeft een beeldstabilisator van 5,5 stops. Uit de hand fotograferen is dan ook geen enkel probleem. Het objectief wordt geleverd met een statiefgrondel dat reeds Arcaswiss compatible is en dus zo op je statiefkop kan. Geen geklooi met lensplaatjes dus.
Praktijk
Dankzij het lichte gewicht ligt de XF 500mm lekker in de hand. Met de 500mm heb je dankzij de cropfactor van de Fujifilm X-camera’s eigenlijk een 762mm in de hand, een enorm bereik dus. Tijdens mijn reis blijkt het bereik soms zelfs iets te veel van het goede; de vogels vliegen in dat deel van de wereld niet voor je weg, maar komen eerder uit nieuwsgierigheid kijken…
Het objectief is fluisterstil en focust snel en nauwkeurig. Tijdens mijn reis was het weer sterk wisselend met onder meer kou, sneeuw, regen en opspattend zout zeewater. Het objectief is daarmee onder uiteenlopende, soms extreme omstandigheden getest. Al die tijd leverde dat geen enkel probleem op. De scherpte van het beeld is fantastisch. Ik neem geen vignettering waar, ook niet met volledig geopend diafragma. Chromatische aberratie (kleurrandjes bij grote contrasten) detecteer ik eveneens niet of nauwelijks.
Thuis heb ik een opgezette steenmarter in de tuin neergezet, om de verschillen tussen de 500mm en de 100-400mm en de 150-600mm te kunnen testen en te tonen. De extra lichtsterkte komt duidelijk naar voren in een zachter bokeh. Dat verschil blijft in stand wanneer je met de 150-600mm op 500mm werkt. Het maximale diafragma is in dat geval namelijk f/7.1. Een heel groot verschil in beeldkwaliteit is er niet; de XF 500mm toont net wat meer detail dan de 150-600mm, maar dat ga je in de praktijk niet zien.
Conclusie
De review is misschien wat kort, maar krachtig. Met de XF 500mm f/5.6 R LM OIS WR heb je een dijk van een objectief in het bezit. Het bereik is prettig, het gewicht maakt dat je prima langtijdig uit de hand kunt werken en de beeldkwaliteit is subliem. Het prijskaartje lijkt misschien fors (€ 3.399,-), maar is enorm concurrerend ten opzichte van objectieven van andere merken in dit bereik. Liefhebbers hadden misschien gehoopt op een 500mm f/4, maar dat zou de prijs enorm hebben laten toenemen. Maar wellicht belangrijker nog: Fujifilm staat bekend om zijn compacte systemen: veel mogelijkheden met een uitmuntende kwaliteit, zonder het extra gewicht dat fullframesystemen met zich meebrengen. Een 500mm f/4 zou, hoe mooi ook, de balans verstoren en waarschijnlijk niet zo prettig in de hand liggen. Het is fijn dat Fujifilm eindelijk een lichtsterker teleobjectief aan zijn line-up heeft toegevoegd, een objectief dat veel natuurfotografen zal bekoren. Is het de upgrade waard als je een 150-600mm hebt? Dat hangt er vanaf hoeveel en waarvoor je het objectief exact gebruikt. Ben je een fotograaf die veel in actie fotografeert, dan is iedere stop lichtwinst meegenomen.
Wil je weten wat anderen van dit objectief vinden, kijk dan op de site van Frank Wandelt.