Bij het X-systeem van Fujifilm was het grootste bereik lange tijd de 100-400mm, maar de XF 150-600 f/5.6-8 R LM OIS WR brengt daar nu verandering in. De camera’s van het X-systeem zijn zogenaamde cropcamera’s. Dat betekent dat het bereik in full frame termen maar liefst 229-914mm bedraagt! Is het daarmee het ideale objectief voor natuurfotografen?
Kennismaking
Een forse doos wordt door de post bezorgd, het contrast met het doosje van de Fujifilm X-H2S kan bijna niet groter. Uit de doos komt een zilverkleurig, ruim 30 centimeter lang objectief dat verrassend weinig weegt, alsof je een lege huls vast hebt. Dat is natuurlijk erg prettig als je veel onderweg bent of uit de hand fotografeert. Ter vergelijk, in mijn Canontijd fotografeerde ik met de Sigma 150-600mm Sports die met 2,9 kilogram maar liefst 1,3 kilogram zwaarder is dan de Fujifilm! Het lichte gewicht komt mede door de beperkte lichtsterkte van maximaal f/8 op het maximale bereik.
In de doos vind je daarnaast nog een zonnekap, draagriem (handig als je alleen met dit objectief op stap wenst te gaan) en een beschermtasje. Deze blijft bij mij normaal in de doos, maar met de huidige configuratie van mijn rugzak past het objectief niet gemakkelijk in mijn tas. Ik hang ‘m nu in dat beschermtasje aan de buitenkant van mijn rugzak.
De filterdiameter bedraag 82 millimeter, waardoor mijn Benro filtersysteem er gemakkelijk oppast. Nog een handigheidje: de statiefgrondel heeft een arca-swiss compatible voetje, waardoor een losse koppelplaat niet nodig is in combinatie met mijn Sunway kop. Het objectief is uitgerust met vijf stops beeldstabilisatie. Die kun je vreemd genoeg niet op het objectief zelf uitzetten, daarvoor moet je dus het cameramenu in duiken. Achterop het objectief bevinden zich drie schakelaars: scherpstelkeuzeschakelaar, diafragmamodusknop (handmatig of automatisch) en scherpstelbereikkeuzeknop (volledig bereik of vijf meter en verder). Voor op het objectief bevinden zich vier schepstelregelingsknoppen. Die knoppen werken samen met de scherpstelkeuzeschakelaar. Zo kun je een scherpstelpunt vergrendelen (daar gebruik ik echter de AF-ON knop voor op de camera) of hiervoor een preset aanmaken.
Specificaties
- Gewicht: 1.605 gram
- Lengte: 31,5 centimeter
- Lensdiameter: 82 millimeter
- Aantal diafragmabladen: 9
- Minimale scherpstelafstand: 240 centimeter
- Prijs: € 2.199,-
In de praktijk
Het lichte gewicht blijft doorlopend opvallen. Uit de hand fotograferen kost daarom geen enkele moeite. Overigens raad ik een statief altijd aan, al is het maar omdat je (in combinatie met een schommelkop) het onderwerp dan veel vloeiender kunt volgen.
Het objectief is fluisterstil. Van zowel het scherpstellen als de beeldstabilisator hoor je weinig. Belangrijker is uiteraard de focussnelheid, zeker in combinatie met het snelheidsmonster de X-H2S. Het objectief stelt razendsnel scherp. Je hoeft daardoor echt geen enkele actie meer te missen. Ook het zoomen gaat vloeiend en soepel, evenals het manueel scherpstellen. De daarvoor bedoelde ringen doen hun werk prima en hebben een fijne ribbelstructuur voor voldoende grip.
Hoewel het objectief door zijn enorme bereik vooral vogel- en wildlifefotografen zal aanspreken, biedt het objectief nog veel meer mogelijkheden. Zelf maak ik in mijn landschapsfotografie graag gebruik van teleobjectieven om net dat bijzondere stukje uit het landschap te destilleren. Door de korte scherpstelafstand van 2,4 meter kun je er ook prima close-ups mee maken (vergrotingsfactor maximaal 0,24x). Het objectief is daarmee bijvoorbeeld erg handig bij opvliegerige insecten.
Naast snelheid is uiteraard ook de beeldkwaliteit belangrijk. Ik doe geen lab-tests, maar beoordeel de foto’s louter vanaf mijn scherm. Het ziet er allemaal mooi scherp uit. Er is eigenlijk weinig verschil te merken tussen het centrum of de hoeken van het beeld en dat is natuurlijk geweldig. Dat geldt overigens voor iedere diafragmawaarde. Er is geen verschil in de beeldkwaliteit merkbaar in het zoombereik. De foto’s zien er op 150mm evengoed uit als op 600mm. Het objectief presteert het best rond diafragma f/8. Vanaf f/16 gaat diffractie een rol spelen (het beeld wordt dan minder scherp). Chromatische aberratie is alleen beperkt aanwezig bij grote lichtcontrasten. Op de laagste diafragmawaarde is een klein beetje vignettering zichtbaar, maar dat is allemaal prima op te lossen in de nabewerking.
Het belangrijkste punt waar ik tijdens mijn eerste sessies tegenaan loop, is de lichtsterkte. Op een dergelijk bereik vergroot je iedere beweging meteen uit. Omdat de 600mm werkt als een 900mm, raad ik (wanneer je uit de hand fotografeert) een sluitertijd aan van maximaal 1/1250 seconde. Zelfs als de zon nog schijnt, betekent dat de ISO al een stukje omhoog moet. Na die aanpassing blijken veel meer foto’s scherp. Het objectief is bruikbaar in combinatie met een 1.4x of een 2x convertor. Dat maakt het bereik nog veel indrukwekkender (tot maar liefst 1828mm), maar zou ik, door die beperkte lichtsterkte, niet direct aanraden. Een korte test met een 1.4x converter toont in ieder geval aan dat de focussnelheid en -nauwkeurigheid er in ieder geval niet onder lijden.
Vergelijk
De 150-600 heeft op dit moment alleen ‘concurrentie’ van Fujifilms eigen XF 100-400mm F4.5-5.6 R LM OIS WR. Beide objectieven zijn voor het overlappende deel met elkaar vergeleken met behulp van een opgezet konijn. Bij exact dezelfde brandpuntsafstand en instellingen is de 150-600 een fractie softer dan de 100-400. Het verschil is niet wereldschokkend en is geen reden om de 150-600 in je overweging links te laten liggen als je behoefte hebt aan meer bereik.
De lichtsterkte van de 150-600 is, zoals gezegd, een aandachtspuntje. Het vertaalt zich niet in een onaantrekkelijk bohek, zeker niet op de maximale brandpuntsafstand van 600mm. De achtergrond vervaagt aangenaam zacht. De 100-400 is in staat om met zijn f/5.6 op 400mm een zachtere onscherpte te creëren. Op dat moment gaat de scherpte van de 100-400 echter wel een stukje achteruit. Op de 150-600 zie je dat verval in scherpte niet.
Conclusie
De XF 150-600 f/5.6-8 R LM OIS WR is een uniek objectief dat veel extra bereik toevoegt aan de line-up van Fujifilm. De beeldkwaliteit is zeer goed. Vooral het gebruiksgemak (licht gewicht, razend snelle focus) vormt het sterke punt van dit objectief. Dat geldt zeker in combinatie met de X-H2S, een perfect huwelijk! Het enige nadeel van het objectief is de lichtsterkte. Je zult sneller naar een hoge ISO-waarde moeten grijpen, zeker als je aan de randen van de dag fotografeert of vogels in een boshut wilt vastleggen. Concurrentie heeft dit objectief op dit moment alleen nog maar van de eigen XF 100-400mm F4.5-5.6 R LM OIS WR. Die is iets lichtsterker, een fractie lichter, maar ook minder snel. De prijs is voor dit bereik zeer netjes: € 2.199,-.
Klik hier voor meer informatie over het objectief.
Wil je weten wat andere reviewers over dit objectief te vertellen hebben, kijk dan eens op de site van Frank Wandelt.
Ja, ik ben ambassadeur van Fujifilm Nederland. Toch schrijf ik hier een objectieve review. Ik heb het objectief uit eigen middelen betaald, omdat ik er oprecht enthousiast over bent!