Geen plek zo heerlijk gevarieerd voor een natuurfotograaf als Limburg, maar als ik Limburg zou moeten verruilen voor wat anders, dan zou het direct de zee zijn. De leegte, het licht, de dynamiek, geen seconde hetzelfde, heerlijk! Wanneer je dan als Jan en Mart Smit nabij de kust woont, ligt het onderwerp voor de hand en is het wachten op een boek. Afgelopen zaterdag viel het in de bus en kon het genieten beginnen!
Inhoud
Maar eerst die cover, toch de eerste kennismaking met het boek… Wat mij betreft het enige minpuntje van het boek. De foto is prachtig, met fraaie wolken, dynamiek in het water en een palenrij; alles dat je nodig hebt als fotograaf. Toch klopt het beeld voor mij niet helemaal. De paaltjes zijn me te licht als ik dat vergelijk met de tinten van de lucht en het water. Dan snel naar de inhoud. Die staat gelukkig als een huis, hetgeen ik niet anders verwacht had van Jan en Mart.
Het boek begint met ‘woest’: dreigende wolkenluchten, golven die langzaam hoger worden, schuimkoppen die door de lucht vliegen en enorme hoeveelheden zand die overal in gaan zitten. Menig film zou een dergelijk spektakel reserveren voor ergens halverwege. Jan en Mart niet, direct wordt je meegezogen het boek in. De korte, persoonlijke teksten maken dat je de elementen haast zelf gaat ervaren bij het bekijken van de prachtige foto’s.
In ‘na de storm’ tonen Jan en Mart de gevolgen van het indrukwekkende noodweer. Overal liggen massa’s schelpen, maar ook dode vogels en zelfs potvissen komen voorbij. Tegelijkertijd is alles bedekt met een vers laagje zand, alle menselijke sporen zijn voor even verdwenen.
Nu de rust eenmaal is teruggekeerd, toont het hoofdstuk ‘ledig’ serene, weidse beelden. Fraai wolkenluchten, reflecties in het water, zandribbels en de eerste planten die een plekje proberen te veroveren. Heel bijzonder zijn de foto’s van zeevonken. Op warme zomerdagen geeft een eencellig organisme blauw licht af op plekken waar het water in beweging is. Pure magie.
Hoe woest ook, de kust barst natuurlijk van het leven. Jan en Mart zoomen in op strandlopertjes die altijd weer ijverig in de weer zijn langs de vloedlijn. Maar ook minder bekende diertjes komen voorbij, zoals de eistrengen van een pijlinktvis en een zeedruifje. Aandacht is er voor de strandvlo, een diertje met een weinig geliefde naam, maar enorm nuttige vuilopruimers.
Vuil opruimen, dat kunnen we helaas niet zeggen in het volgende hoofdstuk ‘mens’. Op mooie zomerdagen bezoeken enorme aantallen mensen het strand. Al die mensen laten een grote bende achter. Overigens komt zeker lang niet alle rotzooi van strandgangers. Het grootste deel komt misschien nog wel van de zee zelf, zoals vissersschepen. We maken er maar een rommel van, iets waar veel dieren aan overlijden. Het is goed dat Jan en Mart daar aandacht voor vragen. Je zou er een geheel eigen boek mee kunnen vullen. Dat hebben vader en zoon nu niet gedaan. Ze tonen vooral de schoonheid van onze eigen kust.
Vormgeving
Het boek is mooi rustig vormgegeven. Foto’s krijgen alle ruimte, vaak als volledige pagina, soms als spread. Daarbij wisselen weidse landschappen af met subtiele details en luchtfoto’s.
Druk
Het boek is gedrukt bij Roelofs in Enschede. Daarmee is kwaliteit haast verzekerd. Dit boek is daarop geen uitzondering, al vertonen sommige grote afbeeldingen met egale vlakken wat ‘vervuiling’. Dat is zonde en zou niet nodig moeten zijn. De scherpte van de afbeeldingen is dik in orde, alleen enkele luchtfoto’s blijven daarin achter. Dat is ook niet zo verwonderlijk: de resolutie van dronefoto’s is te beperkt om opgeblazen te worden tot 60 centimeter. De vormgever had de luchtfoto’s beter beperkt kunnen houden tot een enkele pagina. Voor het boek is wat dikker mat papier gebruikt. Hierdoor komen de foto’s mooi uit, schijnen foto’s van een volgende pagina niet door en bladert het boek lekker door.
Een aanrader voor iedereen die van onze kust en mooie fotografie houdt!
Pagina’s: 144
Formaat: 30 x 24 cm
ISBN: 978-90-827173-0-3
Prijs: € 35,00
Meer info: smitaanzee