In een vorige blog vergeleek ik de ISO-prestaties van mijn Canon 5D Mark III met de Sony A7S waarbij de Sony de Canon duidelijk ver achter zich liet. Heb je eenmaal veel spullen van een bepaald merk, dan zal het wellicht bij een wat jaloerse blik blijven. Overstappen doe je immers niet, of is er misschien toch een andere oplossing?
Door de bouw van de Sony-camera’s (geen spiegel en daardoor compact) passen Canon-objectieven met behulp van een adapter op de Sony’s. Kijk, dan wordt het interessant. Je koopt een Sony-body en adapter en je bent klaar; nieuwe objectieven zijn niet direct nodig, een hele financiële geruststellong. De grote vraag is natuurlijk: werkt het ook?
Korte introductie Sony A7R II
Dankzij Cameratools mocht ik de Sony A7R II een weekje lenen. Wanneer ik voor opdrachtgevers op stap ben, werk ik meestal met twee camera’s tegelijk, zodat ik niet steeds van objectief hoef te wisselen. Ditmaal ging dus de Sony mee in plaats van de Canon 5D Mark II, die normaal mijn back-up vormt. Met een Metabones Canon EF – Sony E-Mount SmartAdapter IV plaats ik de Canon-objectieven op de Sony.
De Sony A7R II is uitgerust met een 42 megapixel sensor, het dubbele dus van mijn Canon. Het grootste verschil zit ‘m uiteraard in het ontbreken van een spiegel. Daardoor bedien je de gehele camera vanaf het scherm of de digitale zoeker. Nou moet ik zeggen dat ik van die digitale zoeker meer had verwacht. Oké, je ziet live wat je aan camera-instellingen verandert en ondanks dat het beeld ogenschijnlijk niet flikkert, kreeg ik er knallende hoofdpijn van. Jammer, een duidelijk minpunt dus. Het kleine formaat van de camera was eveneens wennen. Verder wees alles zich vanzelf, ook zonder handleiding en dat is wel zo fijn.
Bij Sony zit de beeldstabilisatie ingebouwd in de camera. Handig, want dan hoeft dat niet per objectief opnieuw gedaan te worden. Dat betekent wel dat de beeldstabilisatie van de Canonobjectieven uitgeschakeld moet worden. De camera waarschuwt hier zelf voor. Wat nu uiteindelijk beter werkt, heb ik niet getest.
Goed, het ging hier niet om een review van de camera, maar om een praktijktest. Werkt de camera naar behoren met Canon-objectieven?
Test
Ik heb tijdens de test op drie aspecten getest:
- Werkt de autofocus nauwkeurig genoeg?
- Werkt de autofocus snel genoeg?
- Is het eindbeeld qua scherpte en detaillering gelijk aan de Canon?
De eerste twee aspecten zijn getest tijdens het fotograferen van allerlei objecten en locaties. In verreweg de meeste gevallen werkt de autofocus prima. Een aardigheidje van de Sony is dat met een veelheid aan rode puntjes wordt weergegeven wat nu uiteindelijk scherp is, een handige controlefunctie. De autofocus had het in enkele drukke situaties wat moeilijker. En de snelheid? Voor normale vormen van fotografie is die prima. Een voorbij varende boot kon zonder problemen vastgelegd worden. Een overvliegende meeuw kostte meer moeite, maar lukte uiteindelijk wel.
Om de beeldkwaliteit goed te kunnen beoordelen, heb ik een reeks gemaakt met exact dezelfde camera-instellingen en hetzelfde objectief, onder gelijke lichtomstandigheden. Ik koos hiervoor een saai hekwerk, vooral om randjes en overgangen te kunnen bekijken. De scherpte loop bij het gebruik van de Sony niet terug, sterker nog, de 21 extra megapixels verschaffen veel extra detail. Juist bij deze hoge resoluties zouden afwijkingen direct moeten opvallen, maar die afwijkingen blijven beperkt tot een klein beetje meer aberratie in de hoeken bij een lichte achtergrond, een euvel dat gemakkelijk te verwijderen is.
Om een 1 op 1 vergelijking mogelijk te maken heb ik de Sonyfoto’s ook nog een keer verkleind naar de resolutie van de Canon. De Sonyfoto’s bevatten meer detail / scherpte! Misschien logisch, omdat het basisbestand nu eenmaal groter is, maar dit is toch mooi meegenomen.
Conclusie
Ben je uitgekeken op Canon, omdat echte innovaties nu al geruime tijd uitblijven, dan kun je met een gerust hart overstappen op Sony. Je investering blijft beperkt tot een nieuwe body, adapter en bijbehorende accessoires. Die nieuwe body kost dan ook ‘slechts’ € 3.500,00, vergelijk dat maar eens met het vlaggenschip van Canon (€ 5.800,00). Bij actiefotografie reageert de autofocus net te traag, dus een volledige vervanging kan het (nog) niet zijn. Fotografeer je bijvoorbeeld louter landschappen, dan valt de overstap dus te overwegen…
Waarom als Canongebruiker geen Canon Eos 5DsR met 50,6 megapixel? en de prijs is ook niet veel meer dan van de Sony, en de Canongebruiker heeft geen problemen met zijn dure lenzen.
Goeie vraag Ger. De Canon is de nummer 1 als het gaat op megapixels. Alleen zit ik niet zo te wachten op al die megapixels. Ik heb meer aan een betere prestatie op het gebied van hoge ISO’s en bijvoorbeeld een groter dynamisch bereik. Helaas (dat zeg ik als Canongebruiker) scoort de Sony op al deze aspecten beter dan de Canon 5Ds. Canon blijft al tijden achter de feiten aanlopen. Wie weet wat de 5D Mark IV ons brengt, die wordt volgend jaar verwacht. Maar als die de verwachtingen niet waar kan gaan maken, komen ze op een nog grotere achterstand dan dat ze nu al staan…
Korte toevoeging: juist daarom ook de test met de Sony. Er ontstaat immers geen probleem met de Canon-objectieven. Die kun je gewoon behouden.