Rond mijn dorpje Neer staan sinds enige tijd grote windturbines. Een landschapsfoto met de skyline van het dorp zonder windmolens is helaas niet meer mogelijk. Van de ene kant jammer, van de andere kant ben ik een voorstander van groene energie (heb zelf 16 zonnepanelen). Voorwaarde bij de plaatsing was onder andere het monitoren van mogelijke vogelslachtoffers, omdat de windmolens langs een belangrijke vogelmigratieroute staan (met de Maas als doorgaande lijn, De Groote Peel als veelgebruikte tussenstop). Ik meldde me daarom aan voor de monitoringsgroep, hetgeen betekent dat er iedere maand een rondje wordt gelopen bij de molens. Waar mogelijk natuurlijk, want in de zomer verdwijnt een groot deel van het omringende landschap onder landbouwgewassen en is zoeken op die plekken niet meer mogelijk.

Met de 10mm was het net mogelijk om de buizerd en de windmolen in één beeld te combineren.
Het aantal slachtoffers lijkt tot op heden mee te vallen. Er werden eerder een gans en een vleermuis gemeld. Afgelopen weekend vonden we echter een buizerd, recht onder een van de molens. Deze buizerd bleek geringd, waardoor er iets meer over te vertellen valt.

De ring zegt vogeltrekstation Arnhem, maar daar is ‘ie dus niet geringd.
Ondanks dat de ring anders doet vermoeden, werd de buizerd op 30 mei 2005 geringd op de Stadswei in Roermond, hemelsbreed 8,5 kilometer verderop. Omdat de buizerd als kuiken werd geringd, is het dus duidelijk dat het dier ruim tien jaar oud is geworden. Vertaald naar menselijke maten, ergens in de dertig jaar oud. In totaal heeft het dier 3690 dagen vrij dicht bij zijn geboortegrond rondgevlogen totdat de windmolen ‘m nekte.

Met 10mm recht naar beneden, zoeken naar de juiste hoek om de lijnen te benadrukken.
De vogel lag er al een tijdje en was qua vlees grotendeels opgepeuzeld, niet meteen een heel fijn gezicht. Ook niet zo’n fijne geur trouwens… Het bood echter wel de mogelijkheid een aantal details van het dier te maken, zoals de machtige klauwen, maar ook de insecten die ervan profiteren. Ik koos voor een omzetting naar zwart-wit om de nadruk te leggen op de vormen en texturen.

Detail van de klauw.

Detail van de kop.

Normaal hou ik niet van een dergelijke omzetting, maar deze vlieg met de knalrode ogen smeekte erom.
Het aantal vogelslachtoffers kan, volgens Duits onderzoek, gemakkelijk worden teruggedrongen door een van de wieken een afwijkende kleur te geven. Jammer dat dat nog altijd geen standaardverplichting is…