In de natuurfotografie kun je niet zonder filters. Eén van de populairste filters is een 10-stops grijsfilter, in de volksmond beter bekend als een big stopper. Een big stopper is een zonnebril, of beter lasbril, voor je camera. Het houdt veel licht tegen waardoor je ook overdag kunt spelen met lange sluitertijden, veel gebruikt bij watervallen, stromende beekjes, kust of voorbij drijvende wolken. Er zit nogal een kwaliteitsverschil in de filters. Daarom fotografeer ik met Benro-filters. Wat is er mis met Lee, van oudsher hét merk, de Audi onder de filters? Of met de andere merken? Simpel, ze zorgen voor (soms) zeer afwijkende kleuren. Uiteraard kun je in de nabewerking een hoop corrigeren. Toch heb ik liever rechtstreeks een goede foto. Tijd voor een test en oordeel zelf. Alle foto’s zijn onbewerkte RAW-bestanden en gemaakt op een zonnige dag zonder wolken, zodat ik zeker wist dat het licht zelf niet aan verandering onderhevig zou zijn.
Vrijwel alle filters zijn te blauw, waarbij Lee het verst doorslaat. Atabasca zorgt juist voor een groene zweem. Een ander veel voorkomend probleem is vignettering (donkere hoeken), zoals bij Lee en Haida. Bij Benro blijven de kleuren natuurlijk en treedt geen vignettering op. Laten we het verschil eens in wat meer detail zien.
Om het verschil duidelijk te maken heb ik alle foto’s vervaagd in Photoshop met de filter ‘gemiddeld’. Je krijgt nu de gemiddelde kleur van de totale foto. Links en boven zie je de kleur van het landschap zonder de filters. Hier zie duidelijk dat Benro de werkelijkheid erg goed benadert en dat de populaire (en dure) Lee er het verst vanaf zit. Opmerkelijk, aangezien Benro een relatieve nieuwkomer is. Waardoor hebben de filters nu zoveel moeite met de juiste kleur? Dat heeft een natuurkundige reden. Vergelijk het met de situatie na zonsondergang. Direct na zonsondergang zie je rode tinten, maar zodra de zon steeds dieper wegzakt, nemen blauwe tinten het over. Rood licht heeft meer moeite door te dringen dan blauw licht. Bij Benro heeft men gekozen bepaalde pigmenten aan het filter toe te voegen om het rode licht een zetje in de rug te geven. Met succes dus.
Natuurlijk zijn er nog veel meer merken. Cokin bijvoorbeeld geeft de foto’s een paarse zweem. Bedenk dat bij de big stoppers goedkoop meestal echt duurkoop is, maar dat je dus ook weer niet hoeft te kiezen voor het duurste merk.
Deze test heeft louter betrekking op de visuele weergave van de foto’s. Er is niet gekeken naar bijvoorbeeld scherpte.
Eerder schreef ik al een review over alleen het Benro-filter.