Zo af en toe krijg je een product in handen waarvan je denkt: waarom bestaat dit product nog niet? Ik heb het hier over de Benro-filterhouder. Filterhouders zijn er toch genoeg? Zeker, ik heb er van Lee en Formatt-Hitech. Toch kunnen deze lang niet tippen aan de Benro. Maar wat maakt deze houder dan anders dan alle andere?
Filterhouder
Voordat ik inzoom op de filterhouder, wat is dit ook al weer? In het veld is het contrast tussen de lichte lucht en het donkerdere landschap vaak te groot voor het dynamisch bereik van de camera. Het resultaat is een witte lucht bij een juist belicht landschap, of een zwart landschap bij een correct belichte lucht. Nu kun je twee verschillend belichte foto’s maken en deze naderhand in Photoshop over elkaar heen leggen of gebruik maken van grijsverloopfilters. Ik werk liever met deze filters om alles reeds in het veld in balans te krijgen; tijd achter de computer besteed ik toch al genoeg. Een grijsverloopfilter heeft een getint en een volledig transparant gedeelte. De hooglichten van de lucht worden getemperd, terwijl het landschap ongemoeid blijft, waardoor beiden correct belicht op de foto komen. De filters plaats je in een speciale houder die door middel van een adapterring voorop het objectief geplaatst wordt.
Muurvast
Een grote ergernis is het vallen van de filterhouder bij stoten. Sta je net lekker te fotograferen, valt het hele zaakje in het natte gras. Gevolg: eerst poetsen terwijl het mooie moment nog maar kort zal duren. Of erger, het zaakje valt en raakt onbruikbaar beschadigd. De Benro-filterhouder zal nooit van je objectief afvallen, of je moet wel echt heel wild bezig zijn. Het geheim zit ‘m in de twee schroefjes aan de achterzijde. Je schuift de filterring als het ware onder deze schroefjes waardoor deze in drie dimensies klem zit.
Polarisatiefilter
Een ander probleem bij het gebruik van filterhouders is het polarisatiefilter. Deze kun je op je lens laten zitten, met daarop de adapterring en de filterhouder. Het is dan erg lastig je polarisatiefilter te gebruiken. Bovendien verdraait je polarisatiefilter gemakkelijk bij het verdraaien van de houder. Niet echt ideaal. Lee bedacht daarom een speciale ring die voorop de filterhouder geplaatst wordt, waarop dan weer een reusachtig polarisatiefilter past. Dit is een kostbare, wat lompe oplossing.
Hoe briljant eenvoudig is dit bij de Benro-filterhouder opgelost! In de houder zit een aparte ring waarin een 82 millimeter polarisatiefilter geplaatst kan worden. Deze ring kan onafhankelijk van de rest bewogen worden, terwijl de rest ongemoeid blijft. Andersom werkt ook, terwijl de filterhouder beweegt, blijft het polarisatiefilter in dezelfde positie. Kortom, maximale flexibiliteit, bedieningsgemak en kostenefficiënt. En voor het (dunne!) polarisatiefilter passen dan gewoon de grijs(verloop)filters.
Ik gebruik nog louter deze filterhouder met filters van Lee, Formatt-Hitech of van Benro zelf; het past allemaal. Mijn grootste ergernissen in het veld bij het gebruik van filters zijn definitief verleden tijd! Nu nog lastig verkrijgbaar, maar dat zal vast snel veranderen.
Oh ja, het derde slot op de afbeelding kan verwijderd worden. Ik gebruik zelf het derde slot zelden. Bij groothoek kan dit vignettering veroorzaken. Een klein imbussleuteltje is voldoende om het derde slot in een oogwenk te verwijderen.
Dag Bob,
Als ik het goed begrijp heb je als extra bij deze filterhouder een pol.filter van 82 mm nodig (mijn pol.filter is nu 77 mm).
Wordt dan wel een kostbare aangelegenheid.
Wat gebeurt er als je geen pol.filter nodig hebt, maar alleen een grijs(verloop)filter? Je houdt dan een “loze” ruimte tussen lens en grijsfilter over? Is deze dan lichtdicht?
Hartelijke groet,
Klaas v d Wal
Hoi Klaas. Je hebt inderdaad een 82 mm polarisatiefilter (extra dun – slimline) nodig. Een kleiner polarisatiefilter zou zichtbaar worden. Omdat het polarisatiefilter in een ring geplaatst wordt, is de restruimte lichtdicht.
Inmiddels werk ik ruim 5 jaar zeer intensief (er is vrijwel geen opname zonder ) met de Lee filters en ik heb werkelijk nog nooit een probleem met een afvallende filterhouder gehad. Ik heb de houder en filters van Vü ook mogen testen. Jouw bevindingen herken ik grotendeels, met twee kanttekeningen. Het verdraaien van de filterhouder vind ik wat lastig: er moeten eerst 2 schroefjes losgedraaid worden, en dat vind ik omslachtig en tijdrovend. Ten tweede, en dat vind ik nog lastiger: de filters schuiven erg zwaar in de houder waardoor het nauwkeurig plaatsen en verstellen niet eenvoudig is. Er is een reële kans dat er zo veel druk uitgeoefend moet worden dat de positie van de camera verandert. Dit probleem ken ik trouwens ook van de HiTech filterhouder. Op zich is het dus een goed product, maar met kanttekeningen.
Hoi Wilco, leuk dat jij ‘m ook geprobeerd heb! Natuurlijk vallen de Lee of Formatt-Hitech filterhouders er niet zomaar af. Je moet er tegen aan stoten oid wil het gebeuren.
Het verdraaien van de houder is geen probleem. Ik draai de twee schroefjes niet helemaal muurvast, waardoor je de houder vrijelijk kunt bewegen, terwijl er nog altijd geen risico bestaat op afvallen (qua gebruik dus vergelijkbaar met Lee, die zit immers ook niet vast). Wil ik ‘m toch even echt vast hebben zitten, dan draai ik één van de twee schroefjes vast. Het is dus maar welke werkwijze je hanteert.
Het tweede punt dat je aanstipt herken ik direct. Toen ik de filters voor het eerst in de houder stak dacht ik: als die maar niet breekt. Gelukkig bestaat ook hier een oplossing voor. De slots kun je losdraaien met een imbussleuteltje. Door de schroefjes een halve slag los te draaien, neem je veel van de weerstand weg.