Toen ik twee jaar geleden overstapte van Canon naar Fujifilm was dat een enorme stap, vooral ook in financiële zin. Ik had het er graag voor over en heb er nog altijd geen seconde spijt van gehad. Toch zorgt het kostenplaatje ervoor dat veel mensen de overstap niet durven wagen. Een adapter biedt dan mogelijk uitkomst.
Niet lang na het verschijnen van de Fujifilm GFX50S volgden al snel adapters om Canon-objectieven op de GFX te kunnen gebruiken. Grootste probleem was de grote sensor van de GFX. Hoewel de meeste adapters doen wat ze moeten doen (de koppeling mogelijk maken), resulteerde het toch nogal eens in forse vignettering of grote zwarte hoeken, zoals je dat ook hebt bij fisheye lenzen. Vanuit Fujifilm kreeg ik de kans om de Techart adapter te proberen.
Met de Techart adapter passen de objectieven van Canon op mijn middenformaatcamera. De autofocus blijft werken, het diafragma bedien je gewoon met de camera, een eventueel aanwezige beeldstabilisator doet gewoon netjes zijn ding en alle EXIF-gegevens belanden keurig in je foto. Via een micro USB-aansluiting kun je de adapter van firmware updates voorzien. Werkt dan alles? Nee, continuous autofocus (AF-C) werkt op dit moment nog niet en ook filmen wordt niet aangeraden.
De praktijk
Met een tas vol objectieven trok ik een aantal keer de natuur in om de mogelijkheden te bekijken. Alle ‘actuele’ objectieven werkten naar behoren. De mate van vignettering verschilt per objectief. Zo genereert de Sigma 150-600mm de grootste vignettering, terwijl bij bijvoorbeeld de Lensbaby Velvet 56mm geen vignettering ontstond. Een beetje vignettering is niet erg, dat krijg je er in Photoshop grotendeels wel uit. Zware vignettering (echt zwarte hoeken) is natuurlijk een ander verhaal. Dan zul je moeten croppen. Bij de Sigma 150-600 houd je dan nog ongeveer 35 megapixel over, meer dan genoeg natuurlijk. Bij de aankomende 100 megapixelcamera speelt croppen al helemaal geen rol meer.
De autofocus werkt, maar af en toe ontstaat er een black out. De scherpstelling van mijn camera heb ik ondergebracht onder een andere knop. De ontspanknop heeft alleen de functie van lichtmeting en het afdrukken. Toch schiet de scherpstelling soms ineens naar een compleet ander punt. Zet je het objectief vervolgens op manueel, dan speelt dit probleem niet meer. Ook dit verschilt dus een beetje per objectief. Eén ding werkt helaas niet. Oude vintage-objectieven krijg ik via de Canon-koppeling niet op de GFX. Of dit rechtstreeks (met een ander adapter) wel werkt weet ik niet.
Scherpte
Hoe zit het met de scherpte? Er zit geen glas in de adapter, alleen de brandpuntsafstand verandert. Ik verwacht dan ook geen grote afwijkingen. Opvallend genoeg verschilt dit sterk per objectief. Nog opvallender, de Canon-objectieven scoren eigenlijk het slechtst. Bij de Canon 16-35mm ontstaat niet alleen stevige vignettering, maar ook forse onscherpte in de hoeken. Bij andere objectieven speelt dit veel minder. Zo is de Sigma 105mm macro ragscherp.
Conclusie
Met een adapter hoef je al je objectieven niet meteen op Marktplaats te zetten. Alle moderne objectieven werken met deze oplossing, al verschilt de mate van vignettering en scherpte per objectief. Helaas bestaat er geen totaaloverzicht, het blijft dus een beetje proberen wat wel en wat niet prettig werkt. Het argument dat dergelijke adapters alleen werken in combinatie met objectieven die vanuit zichzelf een ‘grotere lichtbundel’ genereren, zoals Tilt & Shiftobjectieven, kan ieder geval meteen naar de prullenbak. Ik vind het vooral interessant voor specifieke objectieven, zoals de Laowa en Lensbaby, omdat je hiermee echt andere foto’s kunt maken. De adapter kost € 499,-, waarmee je een hoop kosten kunt besparen.
In deze test heb ik gewerkt met objectieven met een Canonvatting en die geplaatst op de Fujifilm GFX50S. Voor ander merken bestaan weer andere adapters, ieder weer met hun eigen (on)mogelijkheden. Tevens bestaan er uiteraard ook weer adapters die het mogelijk maken om de geteste objectieven op bijvoorbeeld de Fujifilm X-T3 te plaatsen.
Mooi interessant stuk
Mijn dank
Dank je voor je reactie!