Mijn eerste spiegelreflex was een Canon, mijn huidige is een Canon. En ondanks dat ik uitermate tevreden ben met mijn camera, kijk ik regelmatig met een schuin oog naar Sony. Wat een innovatie en jaloersmakende specificaties. Neem bijvoorbeeld de Sony a7S, een full frame camera die tot 409.600 ISO gaat. Ter vergelijk, mijn 5D Mark III gaat tot 25.600 ISO…
Om dit ISO-geweld mogelijk te maken, heeft Sony de resolutie teruggebracht naar 12,2 MP, hetgeen meer dan voldoende is voor reguliere doeleinden, zoals drukwerk in de vorm van boeken en tijdschriften. De camera is vooral ook bedoeld om te filmen op 4K. De extreme ISO’s komen dan nog beter tot hun recht. Maar hoe werkbaar zijn nu die hoge ISO’s? Tijd voor een hele korte try-out.
Nee, geen uitgebreide set-up of een exact duplicaat qua instellingen tussen mijn Canon en de Sony, maar gewoon een vluchtige reeks door alle ISO-waarden in de winkel van Cameratools. Wel zijn alle foto’s met een 35 mm objectief gemaakt. Voordat ik naar de resultaten ga, 400.000 ISO is werkelijk ongelooflijk lichtgevoelig. Ondanks het matige licht binnen, moest ik het diafragma knijpen tot f/10 om binnen de korst mogelijke sluitertijd van 1/8000 seconde te blijven! 1/8000 seconde onder lichtzwakke omstandigheden, bizar!
Goed, de beeldkwaliteit, daar gaat het natuurlijk om. En ik kan niets anders zeggen: daar wordt ik blij van! Tot 25.600 ISO is nauwelijks sprake van ruis, iets dat met mijn Canon ondenkbaar is. Daar ligt de grens zo’n beetje op 6.400 ISO, maar dan wel goed belicht. Marge voor fouten is er dan niet. Toch is een één op één vergelijk niet helemaal fair, want de Sony heeft 9 MP minder dan de Canon. Voor een eerlijk vergelijk heb ik de resolutie van de Canonfoto’s daarom eerst teruggebracht naar 4240 pixels langste zijde. De ruis wordt dan toch ineens een stuk minder zichtbaar. Let overigens niet op de gele kleur van de Canonfoto’s, dit is een afwijking in de witbalans. Ik heb de kleur niet gecorrigeerd, omdat ik hier de beelden rechtstreeks uit de camera wil tonen. Het voegt niets toe de gehele reeks hier te tonen. Ik laat daarom alleen de foto’s met hoge ISO-waarden zien. Het mag duidelijk zijn dat de waarden boven de 25.600 ISO prima zijn voor het maken van filmbeelden, maar dat er voor de fotografie toch wel flinke concessies gedaan worden. Bij de hoge ISO-waarden ontstaan een afwijking in de kleuren en ruis, waardoor fijne details verloren gaan.
Binnenkort volgt nog een nieuwe, uitgebreidere test met de Sony. Stay tuned!
Alle beelden tonen een 100% crop. Met dank aan Cameratools. Deze ‘review’ is geheel onafhankelijk uitgevoerd en betreft louter een vergelijk van de ISO-waarden. Bedieningsaspecten en dergelijke zijn in deze test niet meegenomen. Wil je beelden met van de Sony a7S op volledige resolutie downloaden, neem dan eens een kijkje op deze site en overtuig jezelf van de indrukwekkende prestaties van de Sony.
Tja, ik ken het verhaal over veranderen, maar ben zelf toch overgestapt op Fuji X-T1. Gewoon het gevoel bij een camera en daar loop ik toch al weer 50 jaar mee rond. Groet en succes en ik hoop dat je foto’s net zo mooi blijven als ze waren. Peter
Het is de fotograaf die de foto maakt, niet de camera 😉 Voorlopig blijf ik nog bij mijn merk, maar ik hou de ontwikkelingen in de gaten.