Verkoeling
Als het warm is, zoeken veel dieren verkoeling. Vogels komen een bad nemen, paarden en runderen gaan in een poel of een rivier staan. Dit levert uiteraard leuke fotokansen op, kansen die je overigens gemakkelijk kunt vergroten door zelf water aan te bieden. Met een ondiep vijvertje of een schaal lok je massa’s vogels naar je fotostekje of je tuin. Met een telelens (vanaf 200 millimeter) en een laagstandpunt krijg je de dieren prachtig en met een rustige achtergrond in beeld.
Vakantie
Lekker ver weg, of toch wat dichterbij? Maar wil je er ook leuk kunnen fotograferen? Bereid je in dat geval goed voor. Zoek eens op internet naar pakkende beelden uit de regio waar je op vakantie gaat of pluis het VVV-materiaal eens uit. Via observado.org krijg je ook een mogelijke indruk van wat er groeit en bloeit. Met een beetje mazzel is er van de vakantiebestemming een Crossbill Guide verschenen, boordevol nuttige informatie. Is het toch lastig om aan informatie te komen, informeer de eerste dag dan eens bij een VVV of bezoekerscentrum. Een vakantie duurt maar kort, dus veel ruimte om zelf te ontdekken is er vaak niet. En natuurlijk zul je ook op de vakantiebestemming vroeg uit de veren moeten voor de mooiste foto’s, zeker als zonovergoten in het zuiden je reisdoel zijn.
Onweer
Nu de temperatuur over het algemeen gestegen is, neemt de kans op onweersbuien ook toe. Onweer is een prachtig, ronduit spectaculair fenomeen, maar neem geen risico’s. Fotografeer bij voorkeur vanuit een gebouw of auto en zeker niet vanuit het open veld. Vooral in de bergen kan onweer zeer spectaculair uitpakken, als de bui achter een berg blijft hangen. Onweer fotografeer je het best ’s nachts. Je laat dan de sluiter net zo lang open staan totdat een bliksemschicht door het beeld is gegaan. Een lage iso-waarde is voldoende, een bliksemschicht is immers enorm fel.
Nachtvlinders
Overdag vliegt er van alles rond. ’s Nachts is dat niet anders. Dat zijn zeker niet alleen de muggen die je ’s nachts wakker proberen te houden. In Nederland komen meer dan 2.400 soorten nachtvlinders voor, met de prachtigste kleuren en patronen. Zet dat maar eens af tegen het karige aantal van 53 dagvlinders… ’s Nachts is er dus genoeg te beleven. Een groot aantal nachtvlinders is aan te trekken met licht. Een wit laken met daarop een krachtige lamp gericht, trekt talloze insecten aan, zeker niet alleen nachtvlinders. Let bij het fotograferen wel op de witbalans (kunstlicht) en belichtingscompensatie voor het witte laken. Zo worden de lange avonden buiten nog interessanter. Oh ja, vergeet zeker ook niet af en toe omhoog te kijken. Grote kans dat er vleermuizen rondvliegen, ook gewoon in bebouwd gebied.
Heide
Nee, de paarse velden moeten nog even wachten. De tijd voor de dopheide is echter wel aangebroken. Dopheide groot in vochtige milieus, de plek waar nu ook andere bijzonderheden de kop op kunnen steken, zoals beenbreek en klokjesgentiaan. Buiten de heide, domineren nu de gele bloemen van onder andere toorts, Jakobskruiskruid en hertshooi. In natuurakkers kun je naast het goudgele graan genieten van onder andere de magisch blauwe korenbloem, waarvan niet alleen de bloem, maar ook de kelkbladeren de moeite waard zijn. Ook onze grootste bloem, de reuzenbereklauw bloeit nu volop. Pas op voor het sap van de berenklauw. In combinatie met zonlicht kan dit lelijke brandwonden opleveren. Door het formaat van de berenklauw, kun je echter eens andere foto’s maken, waarbij krachtige vormen een hoofdrol spelen.
Libellen
Nu vliegen de grootste aantallen libellen rond, ook de grote ‘echte’ libellen, zoals de heidelibellen. Ga vroeg op stap, want dan zijn de dieren nog niet actief. Midden op de dag zijn libellen erg in beweging en wordt het bijzonder lastig om foto’s te maken. Je kunt je dan wel wagen aan vliegbeelden, een tijdrovende en frustrerende uitdaging. Als het lukt, heb je echter wel weer eens wat anders dan een libel op een takje. Fotograaf libellen recht van boven of recht van de zijkant. In deze situaties kun je met een groot diafragma fotograferen en toch alles scherp hebben.