Regelmatig krijg ik de vraag: hoe bevalt je Fujifilm GFX50S? Goed, maar… was dan altijd het antwoord. De maar had betrekking op het bereik. Mijn ‘grootste’ objectief was de Fujinon GF 120mm f/4 R LM OIS WR Macro, in full frametermen niet veel meer dan 100 mm. Eén van mijn favoriete Canonobjectieven is de 70-200 mm. Had ik bereik nodig, dan moest toch nog de Canon mee, een ongewenste situatie met zo’n fraai middenformaat werkpaard in huis. Een paar weken geleden mocht ik vanuit Cameratools één van de eerste Fujinon 250 mm-objectieven ontvangen. Eindelijk bereik! Naar de maatstaven van een full frame 198 mm om precies te zijn. Erg fijn dus, zeker als je beseft dat er nu ook een 1.4x converter beschikbaar is voor nog meer bereik.
Even kennismaken
De Fujinon GF 250 mm is een flink objectief: de lengte bedraagt ruim 20 cm, het gewicht 1.425 gram. De bouw sluit naadloos aan bij de overige GF-objectieven. Met de eerste ring, vanaf de camera gezien, stel je de diafragmawaarde in, met de grote tweede ring stel je handmatig scherp. Helemaal vooraan bevinden zich 4 ronde drukknoppen, ‘focus control buttons’. Hier kun je veel gebruikte scherpstellingen vastleggen, handig om met 1 druk op de knop van close-up ineens over te schakelen op bijvoorbeeld oneindig. Het objectief zal daardoor veel sneller focussen.
Nabij de camera bevinden zich diverse schuif- en een drukknop. Met ‘set’-knop leg je de ‘focus presets’ vast. Verder van boven naar beneden:
- Scherpstelafstand: ‘full’ of ‘vanaf 5 meter tot oneindig’. Deze laatste werkt prettig bij onder andere dieren ver weg, waarbij je niet bang hoeft te zijn dat de camera ineens besluit op een takje dichtbij te focussen. Wat mij betreft mis ik de stand ‘1,40 tot 5 meter’, juist om dichtbij focussen sneller en nauwkeuriger te maken. Een gemiste kans.
- OIS: een schakelaar om de beeldstabilisator aan of uit te zetten. De beeldstabilisator betreft maar liefst 5 stops, een groot verschil! Meer dan aan of uit is er niet bij. Een speciale panningstand ontbreekt. Nu is het GF-systeem tamelijk traag als het gaat om scherpstellen en is het meetrekken waarschijnlijk ook niet echt een issue, maar toch.
- Focus preset: ‘AF-L’ om de focus middels de ‘focus control buttons’ te locken, ‘preset’ om weer bij de focus presets te komen en ‘AF’ voor de autofocus. In deze laatste stand werken de ‘focus control buttons’ als normale scherpstelknoppen.
In het veld
Uiteraard gaat het om de prestaties in het veld. Het objectief is stof- en spatwaterdicht, veel zorgen hoef je je dus niet te maken. De scherpstelling verloopt soepel en zeer nauwkeurig. Verwacht geen ‘spiegelreflex-racemonster’, maar daar is de gehele combinatie niet op gericht. Alhoewel… het lukt prima om vliegende meeuwen te fotograferen. Het objectief is verder fluisterstil, wel zo prettig.
Maar dan de beeldkwaliteit… Het voelt als een klap in het zicht. WOW, zie ik het echt goed? Wat ongelooflijk scherp! Bijna griezelig gewoon. Ja oké, het objectief moet geschikt zijn voor de volgende generatie 100 mp-camera’s, maar dan nog. Ik was altijd tevreden over mijn Canon 70-200 mm f/2.8L. De resultaten van die toplens zijn om te janken in vergelijking met de Fujinon. Oké, ik weet het. Appels en peren, maar de enige referentie die ik heb. En de enige mogelijkheid om jullie de belachelijke scherpte te tonen. Alle foto’s zijn rechtstreekse omzettingen vanuit raw, zonder naverscherping. En voor nu denkt, ja maar de Fuji heeft meer megapixels dan de Canon 5D Mark IV. Klopt, daarvoor heb ik uiteraard gecorrigeerd. En nee, geloof me maar, dat maakt voor de scherpte echt niks uit. Sterker nog, de extra megapixels zorgen voor nog meer detail en scherpte dan in dit vergelijk getoond…
Met de Fujinon kun je, zonder tussenringen, vanaf 1,40 meter scherpstellen. Dat is dichtbij genoeg voor fraaie details, al had het van mij nog best iets korter gemogen. Het verschil in beeldkwaliteit met de Canon is in dit bereik nog schokkender.
Van vignettering is geen sprake, van chromatische aberratie evenmin.
Een diafragma van f/4 lijkt niet zo veel, maar hier moet je – voor de uitwerking op het bokeh – wel corrigeren voor het middenformaat. F/4 staat daarmee gelijk aan op f/3.2 op een full frame formaat. Het bokeh is fraai rustig.
Conclusie
Na lang wachten heb ik dan eindelijk het bereik dat ik zo vaak gebruik, voor het fotograferen van details, landschappen, enzovoorts. De beeldkwaliteit is ongelooflijk goed. Haarscherp, geen vertekeningen of afwijkingen, haast perfect. Hier kan ik de komende tijd weer goed mee vooruit! Oké, het objectief kost je wel meer dan 1 rib uit je lijf. Voor het bereik is het objectief enorm prijzig, maar liefst € 3.299,- Die hoge prijzen gelden voor alle objectieven van Fujifilm, het offer dat je moet brengen om met een geheel nieuwe, wonderschone cameralijn te werken.
Specificaties
- Maximaal diafragma: f/4
- Minimaal diafragma: f/32
- Beeldstabilisator: 5 stops
- Minimale scherpstelafstand: 1,40 meter
- Gewicht: 1.425 gram
- Lengte: 204 mm
- Filterdiameter: 82 mm
- Prijs: € 3.299,-
- Inbegrepen: zonnekap en statiefgrondel
Dan nog dit
Altijd fijn als er aandacht is voor details. De zonnekap bevat een luikje, waardoor je je polarisatiefilter kunt blijven bedienen. Een klein detail, een groot gemak!
Resume
Last few weeks I did spend some time with the new Fujinon GF 250mm F4 R LM OIS WR. It’s a large and heavy lens, but what a pleasure to work with! Weather sealed, very accurate and with a lot of focus options. Most important is, of course, the image quality. It’s a slap in my face. I was used to my Canon 70-200mm f/2.8L IS USM II, a very good lens. But not after seeing the results of the Fujinon… Incredible sharp from the center to the corners, no vignetting, no chromatic aberrations, nothing. From wide open to more closed apertures. For this insine lens you have to pay quite a bit of money, the offer you have to make for working with the excellent GFX-system.
Toch wel heel groot verschil idd met de Canon 70-200mm, maar de prijs is er dan ook wel naar.
Mooie aanwinst iig in je nieuwe Fuji arsenaal!
Gr.
Zo’n verschil had ik ook niet verwacht. Kwalitatief een hele fijne lens, maar de zoom-mogelijkheid van de Canon is dan toch ook wel weer lekker.