Wat is er mooier dan mensen inspireren? Vaak gebeurt dat met een foto, maar het kan ook met een heel boek. Mijn boek ‘Van paarse heide tot orchideeënweide’ vormt voor Riet Pijnappels en Ed Michiels de inspiratie voor ‘Met andere ogen, natuur in Zundert’. Deze inspiratie kun je vrij letterlijk nemen. Wie mijn boek ooit gezien heeft, herkent direct de opzet. Het boek heeft hetzelfde formaat en ook de insteek vertoont grote gelijkenissen. Uiteraard gaat het nu niet om mijn boek, maar om Met andere ogen.
Ik ben geboren in Roosendaal, niet zo heel ver van Zundert. Daarmee ken ik wel iets van de natuur daar, iets dat voor veel andere Nederlanders waarschijnlijk niet geldt. Jammer, want de natuur is er bijzonder gevarieerd, waarbij de natuur een innige relatie heeft met de cultuurhistorie. Het boek zoomt in op 11 natuurgebieden binnen de gemeente Zundert, gebieden met heerlijke namen als de Pannenhoef, Kievitsmoeren en Wallsteijn. Maar liefst 7 van de 11 gebieden zijn landgoed, waaruit de relatie met de historie blijkt. Een ander opvallend gegeven zie je direct terug in de naamgeving van Moeren, Gooren en Vloeiweide. Een natte bedoeling dus. Bij veen denken veel mensen al snel aan de Peel, maar juist West-Brabant kent de oudste veenontginningen van Nederland. Reeds in de Middeleeuwen ontdekte men de commerciële waarde van gedroogde veengrond – turf. De landgoederen werden door notabelen gesticht op de afgegraven veengronden, de rest verwilderde tot natuur.
11 prachtige gebieden dus. Ieder gebied wordt eerst kort aan de lezer voorgesteld. Enige achtergrondkennis is immers altijd handig. Daarna nemen de foto’s het over, soms meerdere op één pagina, vaak echter pagina groot afgedrukt. Samen vertellen de foto’s het verhaal van het gebied. Om toch een extra onderverdeling aan te brengen, zijn de gebieden verdeeld over de 4 seizoenen. Dit werkt prima, anders zouden we steeds van ieder gebied alleen maar frisse groentinten, bloemen en kleurrijke kriebelbeestjes zien. Nu ervaren we de kleuren van de herfst en de verstilling van de winter, momenten die (fotografisch) zeker niet minder interessant zijn dan het bruisende hoogseizoen.
De variatie aan foto’s is groot, van magische landschappen tot kleurrijke bloemen, intiem insectenleven en een keur aan vogels. Ook de variatie in stijl is prettig. Natuurlijk is het boek bedoeld voor iedere natuurliefhebber. Daardoor staan er veel foto’s in die gemaakt zijn onder fraaie omstandigheden, gewoon mooi, ‘veilige’ foto’s. Toch schuwen de makers wat meer experimentele beelden (lange sluitertijden, meervoudige belichtingen) niet. Ook voor de doorgewinterde fotoliefhebber blijft er zo voldoende te ontdekken. Wat minder geslaagd vinden ik de afwerking van sommige foto’s. Je moet het niet groter maken dan het is, want de meeste foto’s zijn ronduit prachtig. Met name in de landschappen zitten er wat lichte uitschieters bij. De HDR-bewerking is dan iets te ver doorgeschoten met een onnatuurlijke balans tussen lucht en landschap tot gevolg, een landschap dat ineens ook nog maar weinig contrast in zich heeft, ondanks de aanwezige zonneschijn.
De vormgeving is rustig en staat geheel in het teken van de foto’s. Op de druk valt niets aan te merken. Deze is verzorgd door Drukkerij Vorsselmans uit Zundert. Daarmee is het een echt streekproduct geworden.
Riet en Ed zijn er in geslaagd de veelzijdige natuur van Zundert treffend vast te leggen. Het boek is niet alleen een ode aan de natuur van Zundert, maar laat zien dat er in ons eigen landje nog zoveel moois aanwezig is. Inmiddels zijn de twee auteurs aan een volgende avontuur begonnen. Dit boek smaakt alvast naar meer!
Het boek is verkrijgbaar bij diverse winkels in Zundert, maar ook via de speciale website.
Pagina’s: 224
ISBN: 978-90-806566-0-4
€ 29,95