Eerder testte ik een fotoboek van Saal Digitaal. Recentelijk kreeg ik de vraag of ik ook een boek van Fotofabriek wilde testen. Uiteraard doe ik dat graag. Bijkomend voordeel is dat ik twee aanbieders zo een beetje met elkaar kan vergelijken. Daarom koos ik voor dezelfde uitdagende foto’s: subtiele gradaties, grote egale vlakken en fijne details.
Software
Voordat het product in de brievenbus valt, moet je het uiteraard eerst samenstellen. Daarvoor downloadt je eerst de speciale software. De installatie verloopt zonder problemen. Eenmaal geïnstalleerd wijst het programma zich eigenlijk vanzelf. Je krijgt eerst alle mogelijkheden netjes op een rij. Ik mag een A4 boek samenstellen. Het is even zoeken tussen alle opties: staand of liggend, spiraal, softcover, hardcover, losbladig of met linnen rug. Het wordt de A4 hardcover liggend, startend vanaf 24 pagina’s en uitbreidbaar tot 200 pagina’s. Een volgend scherm laat je kiezen uit ‘blanco project vullen met eigen foto’s en teksten’, ‘project automatisch vullen met sjablonen’ of ‘project automatisch vullen met sjablonen en foto’s’. Gelukkig worden de opties toegelicht, anders is het verschil tussen de tweede en derde optie nogal vaag. Ik kies voor een ‘blanco project’, aangezien ik zelf de baas wil zijn over de opzet van het boek.
Je kunt nu eenvoudig per pagina voorgeprogrammeerde sjablonen aanklikken voor een efficiënte werkwijze. Zelf ‘plaatshouders’ aanmaken kan ook, waarin je vervolgens een foto plaatst. Hoewel de pagina’s voorzien zijn van een hulpraster, is dit raster niet magnetisch. Met andere woorden: het positioneren van de foto’s blijft een beetje gokken. Wel is er een optie aanwezig om foto’s op verschillende manieren uit te lijnen ten opzichte van elkaar. Graag zou ik toch eens een aanbieder zien die magnetische hulplijnen introduceert, zodat je uitlijning gegarandeerd gelijk is over alle pagina’s (tenminste, als je dat wenst).
Het vullen van het boek is verder kinderspel. Erg fijn is dat de software zelf aangeeft of de resolutie van je foto’s goed genoeg is. Het zou immers jammer zijn wanneer je goed bedoelde spread toch niet de gewenste scherpte blijkt te hebben.
Eenmaal klaar, dan kan het product met één druk op de knop besteld worden. Het bestand wordt gecontroleerd op problemen, waarna het uploaden begint. Je moet je nu wel verplicht eerst registreren. Het uploaden kan enige tijd in beslag nemen, even geduld dus. Eenmaal geupload, kom je op de website van Fotofabriek terecht. Pas na een druk op ‘winkelwagen’ krijg je de extra (afwerk)opties te zien. Papier: Standaard, Premium Satin, UV Hoogglans, Vlakliggend, Vlakliggend UV. Mooie namen, voorzien van een beknopte uitleg, maar mij zegt het weinig. Wat is zwaar papier met een matte uitstraling? Is het fotopapier? 200 grams of toch 300? Als prof zou ik dat soort informatie graag willen weten. Omslag: Standaard, Mat Laminaat, Kunstleer, Linnen, Wit Kunstleer. Oké, hier weinig verrassingen. Maar dan barcode verwijderen. Standaard staat er een kleine barcode op de achterkant van de omslag. Wil je dat niet, dan moet je daar € 2,75 voor neertellen. Persoonlijk vind ik dat belachelijk. Ik snap dat dat voor Fotofabriek handig is in het verwerken van een order, maar als klant wil je gewoon een mooi product. De andere opties zijn nog het verkrijgen van een kleine versie van je fotoboek (handig als weggevertje), extra controle, inpakservice mocht het een cadeau zijn, zwarte schutbladen in plaats van witte (maar liefst een onbegrijpelijke € 4,99 extra) en een luwe bewaardoos. Ik hou het eenvoudig en kies voor de basisopties, uitgezonderd het papier. Daar kies ik voor Premium Satin. Het wachten op de postbode kan beginnen.
Emails
Via de email wordt je door Fotofabriek netjes op de hoogte gehouden van de vorderingen. Zo krijg je eerst een digitale preview van je boek. Toch iets niet goed, dan kun je dit nog aanpassen voordat het in productie wordt genomen. Twee dagen na de bestelling ontvang ik weer een mailtje, een filmpje in dit geval waarin getoond wordt hoe de cover van het fotoboek uit de persen komt rollen. Tot slot uiteraard het bericht dat het boek onderweg is. In totaal zit er nog geen week tussen het samenstellen en het arriveren van het pakket.
Het fotoboek
Uiteraard gaat het vooral om het fotoboek zelf. Het zit stevig in karton ingepakt, het boek ook nog in plastic. Bij het uitpakken valt een los briefje op, een kwaliteitslabel, afgetekend door een medewerker van Fotofabriek. Het idee dat het boek na de druk nog eens op acht punten is nagekeken schept vertrouwen, iets dat ook niet geschaad wordt tijdens het doorbladeren. De eerste indruk is zeer positief!
De foto’s tonen de kleuren zoals bedoeld en bevatten fraaie fijne details. Het papier voelt stevig aan, 220 grams schat ik. Het heeft een hele zachte glans, waardoor de foto’s mooi uitkomen. Het boek is erg netjes ingebonden. Wel valt het boek niet helemaal open. Dat was ook niet te verwachten, aangezien dat een extra optie was. Bij een dikker boek zal het probleem geen grote rol van betekenis spelen, maar bij 24 pagina’s is er in de rug natuurlijk weinig ruimte aanwezig.
Kijk ik heel erg in detail, dan zie je bij de moeilijkste foto’s dat het verloop niet 100% geleidelijk gaat. Is het storend? Zeker niet, want je moet de foto dan echt in detail bekijken. Bedenk dat ik dit soort lastige foto’s bewust in het boek gebruikt heb. Daar staat tegenover dat in hele lichte of juist donkere partijen details goed zichtbaar blijven, hulde.
Met twee fotoboeken met dezelfde foto’s (Saal en Fotofabriek) wordt het mogelijk beide boeken met elkaar te vergelijken om tot een beter oordeel te komen.
- Papier: het fotoboek van Saal is gedrukt op echt fotopapier en is nog een stukje dikker. Dat geeft het boek een wat luxere uitstraling. Wel glimt het papier een stuk meer. Het papier van Fotofabriek heeft een wat zachtere uitstraling en past meer bij de subtiele foto’s die ik in het boek gebruikt heb. Hoewel subtiel is het papier van Fotofabriek een stuk witter dan dat van Saal. Het geheel oogt meer als een echt boek zoals je dat in de winkel koopt en dus minder op een fotoalbum.
- Binding: de binding van Fotofabriek ziet er netjes verzorgd en degelijk uit, waar het boek van Saal alleen gelijmd is. Het boek van Saal valt netjes vlak open, iets waar je bij Fotofabriek extra voor moet betalen.
- Kleur en detail: waarschijnlijk mede veroorzaakt door het wittere papier, zijn de foto’s van Fotofabriek een stuk helderder. De kleuren komen beter over en de foto’s tonen aanzienlijk meer detail. Ook dat laatste wordt mede veroorzaakt door het papier. Het papier van Fotofabriek is gladder en daardoor ook in staat meer details te laten zien. Daar staat tegenover dat Saal de moeilijke verloopjes beter onder controle heeft.
- Cover: net als bij de overige foto’s in het boek, toont de cover van Fotofabriek meer detail. De foto is echter wel te blauw. Dat viel reeds op zonder vergelijk met het origineel. Ik heb geprobeerd de verschillen inzichtelijk te maken, al blijft het uiteraard weer een foto van een gedrukte foto.
Conclusies
Met een fotoboek van Fotofabriek haal je een erg fraai boek binnen, ideaal voor het bundelen van bijvoorbeeld je vakantie- of trouwfoto’s. De sterke en minder sterke punten nog eens op een rijtje.
Sterke punten:
- Overzichtelijke software, gemakkelijk te hanteren
- Fraai papier
- Sublieme kleuren en detaillering
- Netjes gebonden
- Perfecte prijs-kwaliteitsverhouding
Aandachtspunten:
- Software kan verbeterd worden op het aspect van het uitlijnen van foto’s
- Voor het verwijderen van de barcode op de rug moet betaald worden
- Onduidelijk wat voor papier je nu precies krijgt. De software en website zeggen er te weinig over
- Moeilijke verloopjes niet 100% geleidelijk
- Cover iets te blauw
- De totaalprijs voor het boek ontdek je pas helemaal op het einde van het bestelproces. Het zou handiger zijn als dat real time in de software zelf vermeld zou worden, reeds tijdens het opmaken van het boek. Dat betekent dat ook de opties in de software zelf verwerkt zouden moeten worden.
Nog leuk om te vermelden dat de fotoboeken van Fotofabriek door TROS Radar als beste getest zijn, een mooie prestatie. Zelf aan de slag gaan, klik dan hier.