Er zijn twee weersverschijnselen waarvoor je me altijd wakker mag maken: mist en sneeuw. Verschijnt er sneeuw in de weerberichten, dan word ik erg onrustig: wanneer, waar en hoeveel gaat er vallen?
Sneeuw is op zijn mooist als het valt, niet als het er eenmaal ligt. Het liefst ga ik daarom in een stevige sneeuwbui op pad. Hoewel sneeuw ieder landschap omtovert tot een sprookje, fotografeer ik het liefst in gebieden die iets met de omstandigheden te maken hebben, zoals stuifzanden neergelegd tijdens de koude en gortdroge ijstijd.
Bij sneeuwvlokken kun je twee kanten op. Met een wat langere belichting ontstaan strepen die een guur karakter symboliseren. In beeld ‘bevroren’ sneeuwvlokken maken het beeld juist wat meer sprookjesachtig. Een korte sluitertijd is dan vereist of je maakt gebruik van een flitser. Met een flitser licht ik de sneeuwvlokken op. Omdat de flits van hele korte duur is verschijnen de vlokken als witte cirkeltjes in beeld, zonder dat ik hoef te kiezen voor een korte sluitertijd. Als je goed kijkt, zie je sneeuw in de achtergrond namelijk als strepen vallen.
Tips
Sneeuw is gemeen voor je apparatuur, zeker als de temperatuur dicht bij nul ligt. Zorg ervoor dat sneeuw en water je plezier niet bederven en pak alles grondig in. Ben je eenmaal thuis, haal dan niet direct de camera uit je tas. Omdat de camera nog koud is kan zich condens vormen in de camera, met alle gevolgen van dien. Laat de tas minimaal een uur ongeopend staan op een niet te warme plek.
Deze making of is afkomstig uit ‘Van inspiratie tot creatie’.